Witaj w świecie grzybów!

Cordyceps to prawdopodobnie najsilniejszy akumulator ze wszystkich grzybów. Pochodzi z wysokich Himalajów. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej wspiera Esencję i Yang Nerek. Tradycyjna Medycyna Chińska nie zaleca przyjmować go wieczorem, w przypadku bezsenności, w „gorących” chorobach, ostrych stanach, we wszystkich stanach z uczuciem gorąca i w ciąży.
Jest to grzyb, jadalny, pasożytniczy, należący do workowców. Jego zarodniki są uchwycone na powierzchni larwy motylka z rodzaju Thitarodes armoriacanus. Larwa jest dosłownie zainfekowana przez grzyba i zagrzebuje się w ziemi, żeby przejść następny etap rozwoju. Tam pasożytniczy grzyb stopniowo trawi ją żywcem.
Cordyceps rośnie na wysokościach powyżej 3500 m n.p.m., głównie w górach Tybetu, na płaskowyżu w chińskich prowincjach Sichuan, Yunnan itd. Grzyb zbierany jest od kwietnia do sierpnia. Już bardzo rzadko można go znaleźć w dzikiej przyrodzie. W ciągu ostatnich 25 lat nastapił spadek częstości występowania Cordycepsu o 90%, co oczywiście zwiększyło jego cenę na rynku dlatego grzyb ten jest również hodowany w warunkach sztucznych. Grzyby z płaskowyżu Tybetańskiego mają jednak najlepszą jakość.
W 2001 r. dzięki sekwencjonowaniu DNA udało się identyfikować szczep CS-4 (paecilomyces hepialy), który został wprowadzony do obrotu w 2005 roku. CS-4 jest uważany za najskuteczniejszy szczep grzybni Cordyceps, hodowany w sztucunych warunkach tj. na podłożu. Najpierw, podłożem tym była soja, ale istniało ryzyko, że zostanie zastosowana soja genetycznie zmodyfikowana lub, że pojawią się alergie na soję, istnieje również związek między soją i rakiem piersi itd., dlatego zostało wybrane podłoże ryżowe.
Dlaczego Cordyceps jest tak poszukiwany? Wynika to głównie z jego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi. Cordyceps jest stosowany w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej i Tybetańskiej. Pasterze jaków opisani w starożytnych opowieściach odkryli działanie Cordycepsu. Zauważyli, że zwierzęta które poza trawą jadły również Cordyceps, były bardziej witalne, silniejsze i zdrowsze. To oczywiście skłoniło pasterzy do jedzenia tego grzyba. Historyczne zapiski, które posiadamy, pochodza z lat około 620 n.e. i są częścią chińskich zielników. W świecie zachodnim Cordyceps został odkryty aż w 1726 roku. Wtedy został przedstawiony ekspertom na mykologicznej konferencji w Paryżu. Wprawdzie został wprowadzony do atlasu mykologicznego, ale jego działanie nie było znane, zmieniło się to dopiero ponad dwa wieki później. W 1964 r. Cordyceps został zaklasyfikowany jako lek ziołowy we współczesnej farmakologii chińskiej.
Wszystkie surowce grzybowe, których używa się do produkcji dla MycoMedica produktów grzybowych, są testowane przed przetwarzaniem w niemieckim niezależnym laboratorium Agrolab na ponad 500 rodzajów znanych metali ciężkich, pestycydów i niebezpiecznych dla człowieka mikroorganizmów. Mycomedica jest w stanie przedstawić te testy na życzenie. Rozszerzono klasyczne testy, włączając testy na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i są również związane z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Końcowa produkcja produktów MycoMedica odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Republice Czeskiej. Stosują system jakości ISO 9001/2009, certyfikowanego HACCP, BIO i systemu jakości IFS.